Mijn favorieten

Leerdam

Leerdam is een stad en gemeente in de provincie Zuid-Holland. De gemeente telt meer dan 20.000 inwoners en heeft een oppervlakte van ca. 35,18 km².
 
Geschiedenis
 
Leerdam komt voor het eerst ter sprake in 1143 en wordt vermeld als Ter Lede of Ter Leede. Het is op dat moment een heerlijkheid van de Heren van der Lede, waaruit het geslacht Van Arkel ontsproot. De heren hebben het in hun bezit van 1305, waarna het gebied in handen komt van de heren van Arkel. In 1382 verkrijgt Leerdam stadsrechten van Otto van Arkel. Leerdam ontving een 2e keer stadsrechten in 1407 van Willem VI van Holland.
 
De rijke historie van het stadje Leerdam kan worden gevonden in goed bewaarde historische gebouwen, zoals: de Grote Kerk, het Hofje van mevrouw Van Aerden, de overgebleven en gedeeltelijk gerestaureerde stadsmuren van de Zuidwal en het Oude Raadhuis. Van de molens die de polders bemaalden, is de wipmolen Ter Leede bewaard gebleven.
 
Industrie
 
Vanaf de 18e eeuw werd het stadsleven sterk beïnvloed door de glasfabriek en de houtindustrie. De huidige Glasfabriek Leerdam is internationaal bekend als de Royal Leerdam en Royal Leerdam Crystal. Royal .Leerdam Crystal maakt onderdeel uit van de Koninklijke Porceleyne Fles/Royal Delft.
 
Vanaf Pasen tot eind september werken glasblazers uit binnen- en buitenland in het Glascentrum, dat dan open is voor publiek.
 
Leerdam geniet tegenwoordig ook faam door de Leerdammer kaas, die in Schoonrewoerd wordt geproduceerd.
 
Overige kernen
 
Tot gemeente Leerdam behoren de navolgende kernen: Kedichem, Oosterwijk en Schoonrewoerd.
 
Kedichem is een dorp langs de Lingedijk met een fraai oud kerkje. Het dorp is mede bekend om het prachtige natuurschoon, dat het riviertje ‘de Linge’ biedt. Kedichem werd vroeger ook wel Keechum genoemd. Het centrum van het dorp wordt gevormd door de Kerkstraat en de Michiel van Loonstraat. De oorspronkelijke dorpsbebouwing bestond overigens voornamelijk uit boerderijen, zowel langs de Lingedijk als langs de benedendijks gelegen wegen. De niet-agrarische bebouwing dateert voornamelijk van na 1960.
 
Oosterwijk is een dorp (volgens velen ten onrechte een buurtschap, maar er staat een kerk) ten westen van Leerdam. In het verleden behoorde Oosterwijk tot Kedichem. Later is Oosterwijk met een herindeling bij Leerdam geplaatst. Verder grenst Oosterwijk aan de rivier de Linge. Het dorp Oosterwijk bestaat uit ca. 80 huizen. Klein-Oosterwijk behoort niet bij Oosterwijk, maar is een straat van Leerdam. Het grenst wel aan Oosterwijk.
 
Het dorp Schoonrewoerd heeft een prachtige met linden beplante Brink en oude Romaanse toren. Het dorp is niet alleen bekend om zijn zuivelfabriek, maar tevens om zijn ooievaars die op het dak van het voormalige gemeentehuis nog jaarlijks hun jongen groot brengen. Het dorp is precies gelegen op de grens van de provincies Zuid-Holland en Gelderland. Het levendige ooievaarsdorp Schoonrewoerd is één van de weinige dorpen in de Vijfheerenlanden waar u voor uw primaire levensbehoeften nog een beroep kunt doen op een slager, bakker, groenteboer en zelfs een supermarkt. Vanaf het dorp Schoonrewoerd zit u zeer centraal gelegen en bent u ca. 30 autominuten verwijderd van Utrecht, Den Bosch en Tiel, ca. 45 autominuten van Amsterdam en Rotterdam.
 
Toerisme, musea en evenementen
 
De volgende musea, evenementen, bijzonderheden en activiteiten kunt u vinden / vinden plaats in Leerdam:

 • Het Hofje van mevrouw Van Aerden
 • Nationaal Glasmuseum
 • Grote Kerk
 • Oude Raadhuis
 • Kanotochten over de Linge
 • Fietstochten en –verhuur
 • Rondvaart over de Linge
 • Wandelroute: tussen Leerdam en het Gelderse dorp Beek ligt het 98 km. lange Lingepad
 • De Linge: het riviertje de Linge bepaalt mede de sfeer van het landschap
 • Leerdamse vrijmarkt
 • Glasstadmars: jaarlijkse wandelevenement met ca. 3.000 deelnemers
 • Markt: iedere donderdag van 08.30 tot 12.30 uur is er markt op het Dr. Reilinghplein
 • Koopavond: in het centrum van Leerdam, iedere vrijdagavond 

Onderwijs, verkeer en vervoer
 
In Leerdam zijn diverse basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs aanwezig.
 
Leerdam heeft een spoorwegstation en beschikt daarnaast over openbaar vervoer per bus van Arriva met lijnen: 72, 73, 85 en 704
 
Externe links
 

VVV Leerdam www.vvvleerdam.nl
Gemeente Leerdam www.leerdam.nl
Het Nationaal Glasmuseum www.nationaalglasmuseum.nl
Royal Leerdam www.leerdamkristal.nl
Historische Vereniging Leerdam             www.historischeverenigingleerdam.nl


                                    
                          
              
                                         

Oók uw woning succesvol verkopen?

Succesvol verkopen                                          Een succesvolle verkoop begint met een vrijblijvend adviesgesprek in combinatie met een waardebepaling door úw NVM makelaar van Van den Berg.

Kennismaken? Graag!
Neem contact op via (0345) 599 394, loop even binnen in ons kantoor aan de Westwal 34 te Leerdam of plan hier direct uw afspraak in.

Woning van de maand