Mijn favorieten

Leerdam

Leerdam, onderdeel van de gemeente Vijfheerenlanden en gesitueerd in de Nederlandse provincie Utrecht, is het centrum van de Nederlandse glaskunst. Op verschillende punten in het stadscentrum staan en hangen glasobjecten en in de galeries worden (handgemaakte) glazen objecten verkocht. Het is de mix van cultuur, natuur en historie die garant staat voor activiteiten voor iedereen. Zowel voor de inwoners als toeristen een interessante gemeente om te verblijven. 
 

Geschiedenis

Leerdam komt voor het eerst ter sprake in 1143 en wordt vermeld als Ter Lede of Ter Leede. Het is op dat moment een heerlijkheid van de Heren van der Lede, waaruit het geslacht Van Arkel ontsproot. De heren hebben het in hun bezit van 1305, waarna het gebied in handen komt van de heren van Arkel. In 1382 verkrijgt Leerdam stadsrechten van Otto van Arkel. Leerdam ontving een 2e keer stadsrechten in 1407 van Willem VI van Holland.
 
De rijke historie van het stadje Leerdam kan worden gevonden in goed bewaarde historische gebouwen, zoals: de Grote Kerk, het Hofje van mevrouw Van Aerden, de overgebleven en gedeeltelijk gerestaureerde stadsmuren van de Zuidwal en het Oude Raadhuis. Van de molens die de polders bemaalden, is de wipmolen Ter Leede bewaard gebleven.
 

Industrie

Vanaf de 18e eeuw werd het stadsleven sterk beïnvloed door de glasfabriek en de houtindustrie. De huidige Glasfabriek Leerdam is internationaal bekend als de Royal Leerdam en Royal Leerdam Crystal. Royal Leerdam Crystal maakt onderdeel uit van de Koninklijke Porceleyne Fles/Royal Delft.
 
Vanaf Pasen tot eind september werken glasblazers uit binnen- en buitenland in het Glascentrum, dat dan open is voor publiek.Leerdam geniet tegenwoordig ook faam door de Leerdammer kaas, die in Schoonrewoerd wordt geproduceerd.
 

Toerisme, musea en evenementen

De volgende musea, evenementen, bijzonderheden en activiteiten kunt u vinden / vinden plaats in Leerdam:

 • Het Hofje van mevrouw Van Aerden
 • Nationaal Glasmuseum
 • Grote Kerk
 • Oude Raadhuis
 • Kanotochten over de Linge
 • Fietstochten en –verhuur
 • Rondvaart over de Linge
 • Wandelroute: tussen Leerdam en het Gelderse dorp Beek ligt het 98 km. lange Lingepad
 • De Linge: het riviertje de Linge bepaalt mede de sfeer van het landschap
 • Leerdamse vrijmarkt
 • Glasstadmars: jaarlijkse wandelevenement met ca. 3.000 deelnemers
 • Markt: iedere donderdag van 08.30 tot 12.30 uur is er markt aan de Westwal
 • Koopavond: in het centrum van Leerdam, iedere vrijdagavond

Onderwijs, verkeer en vervoer

Leerdam beschikt over verscheidene basisscholen van diverse origine en verschillende onderwijsmethoden. Ook de middelbare school is hier vertegenwoordigd. Het stadscentrum van Leerdam is zeer divers in zijn winkelvoorraad en draagt bij aan de gezellige sfeer die Leerdam uitstraalt. De prachtige omgeving kent goed gemarkeerde fiets- en looproutes die een uitstekende indruk geven van de schoonheid van het landschap. 

'Leerdam is zeer gewild als woon- en werkstad'

Door de centrale ligging van Leerdam is zij zeer gewild als woon- en werkstad. Via zowel de A15, A2 en A27 zijn alle delen van Nederland gemakkelijk te bereiken. Met de auto ben je in 30 minuten in Utrecht, Den Bosch en Tiel. In 40 minuten bereik je Amsterdam, Rotterdam en Breda. Daarnaast beschikt Leerdam over een trein-/busstation met een rechtstreekse verbinding naar Gorinchem, Dordrecht, Geldermalsen en Utrecht.

Oók uw woning succesvol verkopen?

Een succesvolle verkoop begint met een vrijblijvend adviesgesprek in combinatie met een waardebepaling door jouw NVM makelaar van Van den Berg.

Kennismaken? Graag! Neem contact op via (0345) 599 394, loop even binnen in ons kantoor aan de Westwal 34 te Leerdam of plan hier direct een afspraak in.