Mijn favorieten

Gemeente Vijfheerenlanden

Het mooie, toeristische stadje Leerdam is sinds de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2019 onderdeel van de gemeente Vijfheerenlanden, gelegen in de provincie Utrecht. In deze nieuwe gemeente zijn doornaast nog diverse unieke dorpen en stadjes gesitueerd. 

We stellen ze in het kort aan u voor.


Ameide

Het landelijk gesitueerde stadje ligt aan de rivieren de Lek en Oude Zederik. Ameide beschikt over veel monumentale panden. Zo zijn veel (winkel)panden uit de 17e eeuw beschermd stadsgezicht, waaronder het fraaie stadshuis. In de zomer vaart er een voetveer tussen Ameide en Lopik. Het dorp beschikt over een winkelcentrum en 2 basisscholen.


Everdingen

Het dijkdorp Everdingen biedt u in de directe omgeving veel wandelplezier. De Everdinger- en Goilberdingerwaard is een natuurgebied in de uiterwaarden van de Lek en een rondje om het Fort is uiteraard ook de moeite waard. In het dorp bevinden zich o.a. een dorpshuis, dorpswinkel met -tuin, voetbal-, tennis- en een muziekvereniging. Daarnaast beschikt Everdingen over een eigen basissschool. Voor uw boodschappen bent u aangewezen op Culemborg of Vianen.


Hagestein

Het dorp Hagestein ligt in een rivierenlandschap dat gekenmerkt wordt door een weids uitzicht over het water en de weilanden. Dit karakteristieke en levendige dorp beschikt over een basisschool. Hagestein is landelijk gesitueerd, aan de rivier de Lek, doch zeer centraal gelegen nabij diverse uitvalswegen. Voor uw boodschappen bent u aangewezen op o.a. Vianen, Culemborg en Leerdam.

'Hagestein. Karakteristiek en levendig dorp, landelijk gesitueerd.'

Hoef en Haag

Dorps, sfeervol en helemaal nieuw. Dat is Hoef en Haag, een nieuwbouwplan van 1.800 woningen tussen Vianen en Hagestein. Een groene omgeving aan de Lek. Door de unieke ligging aan deze rivier heeft water een belangrijke rol in de nieuwe wijk.


Hei- en Boeicop

Een oerhollands landschap, groen, rust en ruimte... deze woorden kenmerken dit dorp met prachtige monumentale boerderijen en woningen. De kleine dorpskern beschikt o.a. over een basisschool, dorpshui en een enthousiaste voetbalvereniging met sporthal en een aantal andere kleine voorzieningen. Voor uw boodschappen bent u aangewezen op het nabijgelegen Vianen of Leerdam.

'Hei- en Boeicop. Groen, rust en ruimte...'

Kedichem

Kedichem is een dorp langs de Lingedijk met een fraai oud kerkje. Het dorp is mede bekend om het prachtige natuurschoon, dat met name het riviertje de Linge biedt. Het centrum van het dorp wordt gevormd door de Kerkstraat en de Michiel van Loonstraat. Aan deze straat ligt de monumentale Nederlandse Hervormde kerk. Er is een basisschool aanwezig, daarnaast beschikt Kedichem over een zwembad, tennisbaan, haventje met aanlegsteigers, speeltuin en een dorpshuis. De graslanden langs de Linge bij Kedichem vormen een belangrijke broed- en pleisterplaats voor vogels.
 

Leerbroek

Leerbroek is een klein dorp. Het heeft naast landelijke rust en ruimte, een heerlijk groene omgeving te bieden. Vlakbij het centrum van het dorp ligt sinds 2013 'Hof van Leerbroek'. Naast een woonfunctie voor senioren is deze locatie ook belangrijk voor andere dorpsbewoners. Er is een huisart, apotheek, fysiotherapeut en een zorgpunt gevestigd. Daarnaast doet het gebouw regelmatig dienst ten behoeve van activiteiten voor en door dorpsbewoners. Leerbroek beschikt ook over een eigen dorpshuis, basisschool en zwembad. 
 

Lexmond

Lexmond ligt aan de rivier de Lek en is één van de meest actieve dorpen in de Vijfheerenlanden en biedt veel voorzieningen. Zo vindt u hier 2 basisscholen, een supermarkt, kinderopvang, apotheek, reisbureau en zelfs een schuttersgilde. De prachtige omgeving van Lexmond kent goed gemarkeerder fiets- en looproutes, die een uitstekende indruk geven van de schoonheid van het landschap.
 

Meerkerk

Het dorp Meerkerk is gelegen in de Alblasserwaard, aan het Merwedekanaal. De woningvoorraad is hier zeer gevarieerd. de prachtige omgeving nodigt uit tot het maken van een fiets- of autotocht om de directe omgeving te verkennen. Het dorp heeft een uitgebreid scala aan winkels. U kunt er dan ook goed terecht voor uw primaire levensbehoeften. Ook qua secundaire levensbehoeftens, zoals een basisschool, sportverenigingen, dorpshuis en een sporthal maken Meerkerk tot een zelfvoorzienende en zeer leefbaar dorp.
 

Nieuwland

Nieuwland beschikt over diverse voorzieningen, zoals: een peuterspeelzaal, basisschool en dorpshuis 'Het Brandpunt'. Het dorpshuis speelt een centrale rol in het sociale leven van het dorp. Voor de boodschappen bent u aangewezen op Meerkerk, Leerdam of Gorinchem.
 

Oosterwijk

Oosterwijk ligt tussen Kedichem en Leerdam. Het is een dorp aan de rivier de Linge met een fraai oud kerkje. Oosterwijk is mede bekend om het prachtige natuurschoon dat het riviertje de Linge biedt. Een fietstoch over de dijk is zeker in het voorjaar erg mooi, als de fruitbomen in bloei staan. De graslanden langs de Linge zijn een belangrijke broed- en pleisterplaats voor vogels. Bij het dorp is een parkeer- en picknickplaats om van dit mooie rivierlandschap te geniten.

'Oosterwijk. Mede bekend om het prachtige natuurschoon van de Linge.'

Schoonrewoerd

Eén van de mooiste dorpen van de Vijfheerenlanden is ongetwijfeld Schoonrewoerd. Het dorp met zijn prachtig met linden beplante Brink en oude Romaanse toren is niet alleen bekend om zijn zuivelfabriek, maar tevens om zijn ooievaars die op het dak van het voormalige gemeentehuis nog jaarlijks hun jongen grootbrengen. Het levendige ooievaarsdorp is één van de weinige dorpen in de Vijfheerenlanden waar u voor uw primaire levensbehoeften nog een beroep kunt doen op een bakker, groenteboer en zelfs een supermarkt. In het dorp bevindt zich daarnaast een basisschool.
 

Tienhoven aan de Lek

Aan de Lek ligt het plaatsje Tienhoven aan de Lek met 760 inwoners. De dorpskern is heel klein en ligt rond de kerk, die in een bocht aan de dijk is gesitueerd. Vanaf die dijk hebben de inwoners een weids uitzicht over de uiterwaarden. Het grootste gedeelte van het dorp ligt tegen Ameide aan. Inwoners van deze dorpen maken dan ook gebruik van elkaars voorzieningen.
 

Vianen

Het centrum van Vianen is middeleeuws. Binnen de veertiende-eeuwse grachten en muren is het stratenpatroon uit die tijd bewaard gebleven. Uit alle opvolgende eeuwen bleven veel bouwwerken intact. De historische binnenstand is verrassend mooi en in het buitengebied is het heerlijk wandelen langs de uiterwaarden van de rivier de Lek.
 

Zijderveld

Zijderveld is het kleinste en oudste plaatsje van de gemeente Vijfheerenlanden. Het dorp beschikt over enkele historische boerderijen. In de dorpskern staat de kerk, een basisschool en het dorpshuis. Dorpshuis 'De Krooshof' vervult een centrale rol in het sociale leven van het dorp. De prachtige omgeving kent goed gemarkeerde fiets- en looproutes, die een uitstekende indruk geven van de schoonheid van dit landschap. Voor uw boodschappen en overige activiteiten bent u aangewezen op Leerdam of Vianen. 

'Zijderveld. De prachtige omgeving kent goed gemarkeerde fiets- en looproutes.'